Oppositionen går mot seger i Burmas historiska val
Analys. Trots en del oegentligheter genomfördes valet i Burma (Myanmar) lugnt och var jämförelsevis fritt och rättvist, enligt internationella observatörer. Oppositionspartiet NLD och dess ledare Aung San Suu Kyi verkar ha vunnit en jordskredsseger medan regerande USDP och president Thein Sein lidit stora förluster.
Publicerad: 2015-11-11
Efter en något tumultartad valkampanj med hot från den burmesiska valkommissionen om att skjuta upp valet, gick miljoner burmeser äntligen till valurnorna den 8 november. Valkommissionen som lovat att kungöra valresultatet inom 48 timmar efter det att vallokalerna stängt har långsamt börjat tillkännage rösträkningen och det ser ut som att National League for Democracy (NLD) kommer att vinna majoriteten av rösterna i landet. Enligt NLD:s talesman Win Htein visar inofficiella kontrollräkningar att partiet kommer att få över 70 procent av rösterna.
I Yangon höll de internationella observatöraktörerna, amerikanska Carter Center och EU, en gemensam presskonferens där de förklarade valet vara i stort fritt och rättvist, med undantag av begränsad insyn i militärbaracker samt direkt felaktig hantering av förhandsröster. EU:s chefsobservatör Alexander Graf Lambsdorff sa att förhandsrösträkningen gick att likna vid en ”svart låda” med total avsaknad av transparens och insyn. Oppositionspartier och lokala frivilligorganisationer har sedan tidigare kritiserat Union Solidarity and Development Party (USDP) för att försöka manipulera valresultatet genom att avkräva förhandsröstning av alla statstjänstemän, inklusive lärare och militärer, utan närvaro av valobservatörer.
Oroväckande är också att få muslimska kandidater ser ut att ha vunnit mandat. Inga muslimska kandidater finns på röstlistorna för USDP och NLD. Kandidater för det muslimska partiet DHRP (Democracy and Human Rights Party) missgynnades redan vid valperiodens början då majoriteten av deras kandidaturer ogiltigförklarades av valkommissionen med motiveringen att de inte klarade medborgarkraven. Valkommissionen har hävdat att endast personer med burmesiska föräldrar kan kandidera och har därmed fråntagit också vissa sittande parlamentariker möjligheten att återväljas, däribland den oberoende parlamentarikern Shwe Maung som identifierar sig som rohingya, den förtryckta muslimska minoritetsgruppen i den västra delstaten Rakhine. En stor del av rohingyafolket fråntogs sina identitetskort redan i februari 2015 och har tillåtits ansöka om nya endast om de registrerar sin etnicitet som bengali. Representanter för rohingyas politiska partier har avrått folk från att registrera sig av rädsla för en eventuell tvångsdeportering till Bangladesh, ett hot som framförts av buddistiska extremnationalistiska grupper.
Dagen efter valet rapporterades det om stridigheter i delstaten Shan mellan den burmesiska militären Tatmandaw och SSA-N (Shan State Army-North), en militant grupp som kräver självständighet för Shanstaten. Även om en nationell vapenvila slöts efter en utdragen förhandlingsprocess mellan USDP och åtta stridande parter i oktober i år avstod flera andra grupper från att skriva under avtalet, däribland de två största etniska väpnade grupperna UWSA (United Wa State Army) med över 25 000 soldater stationerade vid gränsen till Kina samt KIA (Kachin Independence Army), som kontrollerar stora delar av den nordöstra delstaten Kachin. Några veckor innan valet hölls beslutade valkommissionen att utesluta över 400 byar i Shan, Mon, Kachin och Karen-delstaterna samt i Bago-regionen från att rösta med hänvisning till det oroliga säkerhetsläget. Många ifrågasätter hållbarheten i den vapenvila som slutits, särskilt eftersom parterna undertecknat bilaterala överenskommelser med regeringen utan detaljerade handlingsplaner för hur själva fredsprocessen ska implementeras långsiktigt. Fredsförhandlingar med stridande grupper kommer att stå högt på dagordningen för Burmas nästa regering.
Det kommer att ta ytterligare dagar, kanske veckor, innan det officiella valresultatet offentliggörs. Därefter väntar månader av förhandlingar i parlamentet innan en ny president väljs. Presidenten utses enligt konstitutionen från 2008 av en valkommitté bestående av representanter från över- och underhuset samt militära representanter som enligt konstitutionen garanterar att 25 procent av mandaten i parlamentet tillsätts direkt av militären. Författningen förordar också att försvarsministern, inrikesministern samt ministern för gränsfrågor utses av militären, en klausul som markant försvagar den civila kontrollen av militären.
En presidentkandidat behöver minst 333 röster för att vinna omröstningen. Aung San Suu Kyi är förbjuden att ställa upp enligt den nuvarande konstitutionen då hon har barn med en utlänning, en paragraf riktad särskilt mot henne. Spekulationer florerar om huruvida hon kommer att nominera den före detta partiledaren för USDP, Shwe Mann, till president eller vicepresident. Shwe Mann avsattes tidigare i år som partiledare för USDP på grund av sin nära relation till NLD. President Thein Sein har lovat att respektera valresultatet och har sagt sig vilja gratulera Aung San Suu Kyi när den officiella rösträkningen är offentliggjord.
Trots de utmaningar som Burma står inför går det inte att ta miste på stämningen i Yangon. Stolta visar människor upp sina bläckfärgade fingrar som bevis på att de röstat, och utanför NLD:s högkvarter sjunger anhängare om och om igen refrängen på en av partiets sånger: ”General Ne Win krossade systemet, diktatorn Than Shwe krossade folket, men the Lady (som Aung San Suu Kyi kallas i folkmun) kommer att återbygga allt det som förstörts”.
Den här texten publicerades ursprungligen i UI-bloggen 11 november 2015.